Çelik, alternatif ürünlere göre hafifliği, yüksek mukavemet ve dayanılırlık gücü, daha elastiki yapısı ve süneklik özellikleriyle her zemin sınıfı ve deprem bölgeleri için en doğru konstrüksiyon yapı malzemesidir.
Çelik yapı elemanlarının imalat ve montaj süreleri diğer alternatif yapılara göre çok daha kısadır. Bu da inşaat, proje ve maliyetlendirme masraflarının minimuma inmesini sağlar.
Çelik konstrüksiyon yapı, temel inşatlarında ve güçlendirme isteyen bölgelerin ön hazırlık çalışmalarında alternatif yapılara göre büyük oranda ekonomik kazanç ve zamandan avantaj sağlar.
Çelik konstrüksiyon yapılar, endüstriyel yapılarda geniş açıklıkları kolonsuz ve yer yer taşıyıcısız geçme şansına sahiptir. Bu hem maliyeti azaltır, hemde yapının daha estetik bir biçimde kullanılmasına olanak tanır.
Çelik yapı elemanlarının imalatı ve montajı hava koşullarından etkilenmez. Kullanılacak iş gücüne bağlantılı olarak insan gücünün uygun olarak kullanılabileceği her nokta kesintisiz çalışma ve montaj imkanı sağlar.
Mimaride sınırsız çözüm imkanı, projede çok daha estetik ve geleceğe dönük kalıcı sorunsuz kullanım sağlar. Yer yer yapılacak değişikliklerde ve büyütme yada küçültme operasyonlarında hızlı ve sorunsuz bir geçiş imkanı sağlar.
İstenildiği taktirde çelik taşıyıcı sistemin tamamı zayiatsız olarak sökülerek dünyada istenilen noktaya çok ekonomik olarak nakledilir. Sökülebilir olması kiralık arsalar üzerine geçici depolama çalışmalarına da imkan sağlanmaktadır.
İstenildiğinde yapıyı oluşturan bütün elemanlar ve taşıcı sistem civatalı olarak üretilebilir. Bu demonte özelliği çelik konstrüksiyon yapıyı sökme, taşıma, değiştirme, büyütme veya küçültme işlemlerinde minimum zahiyatla malzeme kaybının önüne geçilmesini sağlar.
Çelik konstrüksiyon yapının uygulaması ve takibi sürekli olarak şantiyede yapıldığından dolayı yüksek markajdaki hataların önüne geçilmesi sağlanır, bilgisayar ortamındaki testler ile güvenilirlik ve dayanılırlık en yüksek seviyede tutulur.
SIKÇA SORULAN SORULAR
1 - Çelik, beton ve ahşaptan hangisi yangına daha dayanıklıdır ?
Doğasında yanabilme özelliğine sahip malzemelerin haricindeki tüm malzemelerin öngörülen mukavemetini kaybettiği ve sonrasında aktığı belli sıcaklıklar vardır. Yangına dayanıklılık açısından bakıldığında yangından koruma tedbirleri (yangın izolasyonu) alınmadıysa ahşap zaten yanıcı olma özelliğine sahip olduğundan dayanıklılıktan bahsetmek yanlış olur. Çelik ve betona gelince her ne kadar çeliğin ergime sıcaklığı 2000° C olsa da aslında ortam sıcaklığı 600° C yi geçtiğinde beton yapı elemanı içindeki çelik çubuklarda ve izole edilmeyen çelik yapı elemanlarında yük altında plastik deformasyon başlar. Kapalı hacimlerdeki şiddetli yangınlarda ortam sıcaklığının 500° C ye kadar ulaştığı bilinmektedir. Şiddetli kimyasal yangınlar ve alevli sıvı yakıt yangınlarında sıcaklıklar 1000° C ın üzerinde bile olabilir. Betonarme yapılarda da taşıyıcı elemanların çoğunda asıl yükleri çelik çubuklar taşıdığından böylesi bir sıcaklıkta beton veya çelikten herhangi birinin dayanıklılığından bahsetmek yanlış olur. Sonuç itibarı ile izole edilmeyen yapı elemanları 600° C nin üstündeki sıcaklıklara dayanamazlar.
2 - Çelik, beton ve ahşaptan hangisi daha ucuzdur ?
Toplam kaba inşaat maliyeti açısından bakıldığında çok katlı yapılarda standartların öngördüğü tüm şartlar dikkate alınarak hazırlanmış betonarme bir iskelet aynı şartlardaki çelik bir iskeletten hiç de ucuz değildir.
Sanayii yapılarında ise eğer burkulma boyu uzun kolonlar ve geniş açıklıklar var ise sadece kolonların atalet momentlerinin büyütülmesi açısından kolonlarda ince çelik çekirdek üzerine betonarme kılıf yapılması daha ekonomik sonuçlar verir. Ancak makas ve geniş açıklıklı kirişler ile yanal öteleme alıcı perdelerin (çaprazların) çelik yapılması hem yapıyı hafifletecek hem de ucuzlatacaktır.
3- Çelik, beton ve ahşaptan hangisi depreme daha dayanıklıdır ?
Bu soruya tek kelimeyle cevap vermek taraflılık ve bilimsel etiğe saygısızlık olur. Kısa bir açıklamadan sonra sorunun cevabı tercihlere yönlendirilebilir. Bu üç farklı maddeden, aynı yüklere maruz bırakılıp ve statik gereklerine uygun inşa edilmiş taşıyıcı elemanlardan en ağırı betondur, ardından çelik ve ardından ahşap gelir. Yapıların ağırlığı ve rijitliği ne kadar artarsa deprem yüklerinden olumsuz etkilenme riskleri de o ölçüde artar. Bilinen yapı elemanlarından en ağır ve rijit olanı betondur. En esnek ve yüzey alanına düşen mukavemet değerleri en yüksek yapı malzemesi de çeliktir . Bu sebeple binanın yüksekliği, kullanım amacı, taban alanı, cephe yüzey alanı ve statik yapısını etkileyecek mimari projesine göre değişmekle birlikte genel anlamda depreme karşı en güvenilir yapı malzemesi çeliktir. Tabii tüm yapılarda geçerli olduğu gibi ; bağlantı elemanları teknik şartlarına göre yapıldığı müddetçe.